novyda.reismee.nl

Lembongan dag 4

Deze ochtend gaan we naar het Mangrove Forest. Maar weer 10 minuutjes scooteren en dan ben je er al. Onderweg nog even wat benzine bijgevuld. Tankstations heb je hier niet. Je koopt de benzine in een fles (soort van sla olie fles) en bijna iedereen verkoopt het wel...de flessen staan vaak naast de armbandjes en sarongs, of naast het fruit.

Tijdens het tanken werd er naast ons geofferd. Dat gebeurt met mandjes gevuld met rijst en bloemen en de Balinezen doen dat minstens 1x per dag. Het is ritueel om terug te geven wat er door de Goden aan jou gegeven is, en uit dankbaarheid voor de rijkdom voor het leven. Het offeren voor de Goden brengt welvaart en gezondheid voor het gezin en familie. Het is een plicht en een voorrecht op hetzelfde moment. Na het offeren worden de mandjes meestal niet weggehaald.. dus je ziet ze op de straat, voor deuren, op rotsblokken....echt overal.

Onderweg kwamen we nog langs een kleine begraafplaats. Cremeren heeft de voorkeur want dat is de enige manier om terug keren tot de aarde. Vaak zijn dus graven tijdelijke graven, totdat er genoeg geld is gespaard voor een crematie. Dan wordt de overledenen weer opgegraven en alsnog gecremeerd. De begraafplaatsen zijn dan ook niet onderhouden en rommelig....er staan wel parapluutjes op de graven voor de zon....dat dan wel.

Bij het Mangrove Forest gaan we een tochtje maken met een soort punterbootje....wij met z’n tweeën en de schipper/punteraar. Het is heerlijk stil zo zonder motor en we varen ook voornamelijk in de schaduw....dus het is echt heerlijk. We varen wat kreken door en gaan weer via de zee kant terug naar de opstapplaats. Was een prima uitje.

We scooteren weer verder en gaan nogmaals de Yellow Bridge over....gewoon voor de kick...hahaha.

We drinken op Nusa Ceningan weer een Bintang bij hetzelfde tentje.....we zien weer de surfers in zee en nu zijn er wel die hards die vanaf een hoogte van zeker 10 meter in de zee durven te springen. Gewapend met een GoPro springen 3 meiden en 1 jongen achter elkaar in de zee. En als je die challenge hebt doorstaan volgt de 2e, proberen weer uit het water te komen! Zoals al gezegd....er liggen surfers in het water...en die liggen er voor hele grote golven. Daar zwem je niet zomaar doorheen. Maar gelukkig zijn ze alle vier weer veilig binnengehaald.

Aan het eind van de dag nog weer even bij Devil’s Tearswezen kijken....we zitten zo dicht bij zo’n mooi natuur spektakel....zonde om niet te gaan.











Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!